Han Oomen schreef in 2008 het boek Onder hoogleraren, naar aanleiding van de jubilerende opleidingen geografe en planologie in Nijmegen. Aardse zaken heeft nog exemplaren te koop, voor 10,00 euro per stuk, inclusief verzendkosten. Belangstelling? Mail even naar post@aardsezakenjournalistiek.nl.

 

In Onder hoogleraren (144 pagina’s, kleur, harde kaft) reflecteren vijf oud-hoogleraren van de Nijmeegse geografie / planologie op hun wetenschap, onderwijs, studenten, bestuurlijke kwesties, op zichzelf ook. De lezer volgt nog eenmaal college bij Jan Piket, juist wanneer hij een belangrijk cartografisch principe uit de doeken doet: ‘Generaliseren, onthoud dat woord lieve mensen’. Gerrit Wissink vertelt hoe anders de Nijmeegse Benedenstad had kunnen zijn, Jan Kleinpenning blijkt als kind al gefascineerd door het andere, het ver weg gelegene, Egbert Wever laat zien hoe diep Drenthe hem zit en Jan Buursink ten slotte probeert tot de kern van het vak te komen.

 

De portretten van de vijf emeriti vormen de hoofdmoot van Onder hoogleraren. Daarnaast: korte interviews met de drie hoogleraren die anno 2008 de scepter zwaaien, een beschrijving van geografie en planologie in dat jaar, foto’s van het oude ‘instituut’, de studentenaantallen tussen 1958 en 2008 en een lijst met promovendi. Ook wordt het mysterie rond de naam ‘interfaculteit aardrijkskunde en prehistorie’ ontrafeld.

Jan Piket (Foto Freerk Boedeltje)

Gerrit Wissink

Jan Kleinpenning (Foto Freerk Boedeltje)

Egbert Wevert (Foto Freerk Boedeltje)

Jan Buursink